Aktuálne

Krížová cesta za prenasledovaných

Krížová cesta za prenasledovaných

Višňové, Pôst 2015

 

"Pamätajte na väzňov,

akoby ste boli s nimi uväznení,

a na tých, čo trpia,

veď aj vy sami ste v tele."

Hebr 13,3

 

Úvod

 

V mnohých krajinách sveta zomierajú kresťania preto, lebo odvážne vyznávajú vieru v Ježiša Krista:

Už viac ako 350 kresťanov uniesli ozbrojenci tzv. Islamského štátu na severovýchode Sýrie, asi 20 z nich zabili, cez 3-tisíc kresťanov uteká z napadnutých dedín. Patriarcha Sýrsko-katolíckej cirkvi Ignatius Youssif III. Younan hovorí o genocíde a vyzýva kresťanov v Európe, aby pamätali na svojich bratov a sestry na Blízkom východe, ktorí znášajú tieto perzekúcie. Medzinárodnému spoločenstvu patriarcha adresuje nasledovný apel:

„Apelujeme na spravodlivosť. Medzinárodné spoločenstvo - OSN, Spojené štáty, Európska únia – nás žiaľ naozaj zradili! Hľadajú len svoje ekonomické záujmy v otázke ropy. Sú spojencami vládnych systémov, ktoré patria medzi najväčších integralistov na svete, kde nie sú ani náboženské, ani občianske slobody a kde žena nemá takmer žiadne právo. Teda zabúdajú na svoje princípy skutočnej demokracie.“

Na adresu pápeža Františka a jeho neustáleho úsilia i modlitieb za pokoj v Sýrii a Iraku poznamenal:

 

„Sme veľmi, veľmi vďační Jeho Svätosti. Od začiatku svojho pontifikátu bol konfrontovaný s týmito drámami na Blízkom východe, kde je prenasledovanie, kde sú vraždy a deportácie. Veríme, že Svätý Otec bude aj naďalej obhajovať práva slabých, tých, ktorí sú ignorovaní krajinami, ktoré vidia len ropu ako to, čo zachráni ich ekonomiku. Tieto národy Európskej únie, ako aj Severnej Ameriky, by mali pamätať, že sú tu princípy a hodnoty, na ktorých boli založené ich vlastné krajiny a nesmú tieto zásady a hodnoty zrádzať. Vieme, že Svätý Otec všade ohlasuje, že človek nežije len z chleba, ale každým slovom, ktoré vychádza z Pánových úst, a to znamená slovo mieru a pravdy.“

Obetujme dnešnú Krížovú cestu za prenasledovaných kresťanov. Prosme o pomoc pre nich.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Prvé zastavenie: Odsúdenie

 

Pána Ježiša odsúdili. Bude trpieť.

Vstúpme do Afganistanu:

V Afganistane môžete zomrieť nielen šliapnutím na mínu, ale aj za vieru v Ježiša Krista. Afganistan je veľká, ale chudobná krajina. Kresťanov tam nie je veľa, možno len niekoľko tisíc. Žije sa im veľmi ťažko. V krajine platí právo šária. To znamená, že odpad od islamu môže znamenať smrť pre odpadlíka. Tak sa to stalo Shoaibovi Assadullahovi. Uväznili ho 21. decembra 2010 v meste Mazar-e-sharif za to, že ponúkol Sväté Písmo jednému človekovi, ktorý ho následne udal úradom. Shoaib Assadullah uveril v Ježiša Krista a odstúpil od vyznávania islamu. V marci v roku 2011 sa mu podarilo poslať list z väzenia, v ktorom píše o svojej obave pred zabitím. Keď sa o jeho situácii dozvedelo velenie vojsk v Afganistane, začalo protestovať a dosiahli prepustenia Shoaiba Assadullaha z väzenia. Musel však opustiť svoju rodnú krajinu. Možno navždy. Shoaib Assadullah je vďaka Bohu na slobode, ale v afgánskych väzeniach sú iní kresťania, ktorí čakajú na výrok smrti.

Modlime sa za vyznávačov Krista, ktorí v afgánskych väzeniach čakajú na výrok smrti.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Druhé zastavenie: Pán prijíma kríž

 

Pán Ježiš nesie kríž utrpenia.

Vstúpme do Alžírska:

Alžírsko je rozlohou najväčším štátom v Afrike a 10. najväčším vo svete. Nič divné, Sahara najväčšia púšť na Zemi, kdesi sa musí zmestiť. No a zaberá väčšiu časť Alžírska. Kresťanov je v Alžírsku málo, asi 100 tisíc. Žije sa im tam veľmi ťažko. Do väzenia sa môžu dostať dokonca za to, že sa budú rozprávať so susedom o Ježišovi. A už vôbec nemôžu obracať Alžírcov z islamu na kresťanstvo. V máji roku 2011 súd v Oranie, peknom meste nad Stredozemným morom, druhým najväčším v krajine, poslal do väzenia na 5 rokov Siagha Krima. Za čo? Za to, že sa delil so svojou vierou so susedom. Sused Siagha Krima povedal na súde, že ho vyzýval k zmene viery a urážal proroka Mohameda. Odsúdený je manželom a otcom. Na slobode zostala manželka a deväťmesačné dieťa. Keď otec vyjde z väzenia, dieťa bude mať 5 rokov. Idúc brehom Stredozemného mora na východ, prídeme do prímorskej provincie Bejaia. Tam kresťanom v tomto roku bolo tiež veľmi ťažko. V máji roku 2011 štátna moc zatvorila 7 protestantských kostolov. Z akého dôvodu? Chcú kresťanom sťažiť a narušiť život. Skúste si predstaviť, že v nedeľu prichádzate do svojho kostola a ten je zamknutý, pred dvermi stojí policajt a hovorí, že nikto nemôže do neho vojsť a modliť sa. A to sa deje v Alžírsku.

Modlime sa za vyznávačov Krista, ktorým hrozí v Alžírsku väzenie dokonca za rozhovor so susedom o svojej viere.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Tretie zastavenie: Prvý pád

 

Ťarcha kríža je veľká.

Vstúpme do Saudskej Arábie:

Saudská Arábia je krajinou s priaznivou situáciou pre moslimov, ale nepriaznivou pre kresťanov. Na území Arabského poloostrova žil prorok Mohamed. Tu vytvoril moslimské náboženstvo. Do dnešných čias vyznávači moslimského náboženstva putujú do dvoch miest, kde býval Mohamed: do Mekky a Mediny.

Pre vyznávačom Krista je Saudská Arábia ťažké miesto. Kresťanstvo je tu zakázané zákonom. Čo to znamená? Nie je tu dovolené postaviť kostol, ani najmenšiu kaplnku. Modliť sa k Ježišovi je zakázané dokonca i v súkromných domoch. Kňazom nie je dovolené slúžiť sv. omšu kdekoľvek. Špeciálna polícia dohliada na dodržiavanie zákona. Pred pár rokmi člen náboženskej polície zabil svoju vlastnú dcéru Raniu preto, že sa stala kresťanskou. Verejný odpad od islamu je v Saudskej Arábií trestaný smrťou.

Ale i napriek takejto situácii nechýbajú odvážni veriaci nasledujúci Krista. Vo februári 2009 zavreli do väzenia 28 ročného Hamouda Bin Saleha. Študoval v zahraničí, kde sa stretol so Svätým Písmom. Tak spoznal Ježiša Krista a prijal ho za svojho osobného Pána a Záchrancu. Zanechal islam a stal sa kresťanom. O svojej skúsenosti napísal a uverejnil to na internete. Reakcia vlády nenechala na seba dlho čakať. Uväznili ho, lebo uveril Ježišovi Kristovi.

Modlime sa za vyznávačov Krista v Saudskej Arábii, ktorý nemôžu budovať ani len kaplnky a za modlitbu doma im hrozí smrť.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Štvrté zastavenie: Stretnutie s Matkou

 

Matka vie vždy pomôcť, aj v ťažkej situácii.

Vstúpme do krajiny Bangladéš:

O Bangladéši sa môžeme dozvedieť z televíznych správ, keď krajinu trápia povodne a cyklóny (silné vetry). Obyvatelia Bangladéša sú veľmi chudobní a tlačí sa ich na malom území - 3x väčšom ako Slovensko – viac ako 150 miliónov -30x viac ako na Slovensku. Najviac je moslimov, kresťanov je asi 1 milión a stane sa, že niektorí sú prenasledovaní za vieru. Stalo sa to v roku 2009 v hlavnom meste Dhake. 25 ročného študenta Anupa Rodriguesa zbili železnými prútmi a bambusovými palicami štyria útočníci. Kričali pritom, že kresťania sú "prekliatím národa". Mladý študent sa modlil pri bitke k Panne Márii, aby ho ochraňovala a hneď ako sa naskytol vhodný okamih, vytrhol sa z rúk násilníkov a bežal domov. Zdesená matka ani nezavolala políciu. Bála sa, že namiesto pomoci, by na polícii dostal ešte ďalšiu bitku.

Modlime sa za prenasledovaných vyznávačov Krista, ktorých v Bangladéši nikto nebráni.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Piate zastavenie: Šimon z Cyrény

 

Aj náš Pán potrebuje, aby sme mu pomohli pri nesení kríža.

Vstúpme do Číny:

Kto by nepočul o tejto obrovskej a veľmi starej krajine? Z počtu obyvateľov Číny sa krúti hlava. Naozaj ich je viac ako 1 miliarda 400 miliónov. Vyznávačov Krista v porovnaní s celkovým počtom obyvateľov nie je mnoho, asi 60 až 70 miliónov. Nemajú ľahký život. V Číne viac ako 60 rokov vládnu komunisti, ktorí vyvraždili milióny vlastných obyvateľov a samozrejme prenasledovali i kresťanov.

Je pravdou, že v Číne sú otvorené kostoly i kňazské semináre, ale súčasne biskupi a kňazi sedia vo väzeniach a sú mučení. Niekedy miznú bez stopy. Tak ako Gao Zhisheng. Narodil sa v chudobnej mnohodetnej katolíckej rodine. V roku 1995 sa stal jedným z desiatich najlepších advokátov v Číne. Na svoje nešťastie na súdoch začal brániť prenasledovaných kresťanov. V septembri 2007 ho uväznili. Mučili ho elektrickými šokmi a horiacimi cigaretami. Posledné správy o ňom sú z marca a apríla 2010. Od toho času je jeho osud neznámy. Nevie sa kde je a či ešte žije.

Modlime sa za vyznávačov Krista v Číne, kde sú kňazi mučení a veriaci často zomierajú bez stopy.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Šieste zastavenie: Veronika

 

Ako veľmi potrebujeme takéto empatické ženy v našej spoločnosti.

Vstúpme do Etiópie:

Z hodín náboženstva si možno pamätáte biblický príbeh kráľovnej zo Sáby a jej cesty ku kráľovi Šalamúnovi do Jeruzalema. Keď sa kráľovná dozvedela o múdrosti a bohatstve Šalamúna, rozhodla sa ho navštíviť. Prišla k nemu práve z územia dnešnej Etiópie. Bolo to asi tisíc rokov pred narodením Krista. Predstavte si, že cisári v Etiópii, ktorí vládli v krajine až do roku 1974, odvodzovali svoju vládu od syna kráľovnej zo Sáby a Šalamúna. Tritisíc rokov histórie. Čo je ešte potrebne zdôrazniť z dejín Etiópie je fakt, že táto krajina sa stala kresťanskou ako jedna z prvých na svete. Už v 4. storočí obyvatelia celej Etiópie poznali Ježiša a vyznávali ho ako svojho Pána a Boha. Neskôr sa museli brániť vplyvu islamu z oblastí okolo Červeného mora.

Dnes na územiach s moslimskou väčšinou sú kresťania prenasledovaní a dochádza dokonca k útokom tzv. pogromom. Posledný útok sa odohral 2. marca 2011 kde tisícky útočníkov zrovnalo zo zemou 55 kostolov a 30 domov, kde bývali kresťania. Jeden človek zahynul a tritisíc ľudí sa muselo vysťahovať preč zo svojich domovov. Je známy príbeh 40- ročného moslima Bashira Musa Ahmeda, ktorý sa stal evanjelikom. Zatkli ho za vydávanie Biblie v obale Koránu. V januári 2010 ho obvinila polícia z terorizmu. Ahmed sa nedopustil žiadneho teroristického činu a predsa i naďalej sedí vo väzení. Jeho jedinou vinou je viera v Ježiša Krista.

Modlime sa za vyznávačov Krista v Etiópii, ktorým mohamedáni búrajú kostoly i domy.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Siedme zastavenie: Druhý pád

 

Utrpenie tlačí Pána Ježiša opäť k zemi.

Vstúpme do Iraku:

Krajina nad dvoma veľkými riekami Eufratom a Tygrisom. V Iraku v bombových atentátoch neustále zomierajú ľudia a medzi nimi aj kresťania.

Od roku 2003 islamisti zabili tri tisíc kresťanov a tisíce iných bolo nútených utiecť zo svojho rodného kraja. V roku 1987 žilo v Iraku okolo 1 400 000 kresťanov. Dnes ich tam je len 400 000. Čo sa stalo s ostatnými? Utiekli. Zanechali svoje domy, kostoly, polia, každý chcel aspoň prežiť, každý chcel ochrániť svoje deti pred smrťou. Nie všetkým sa podarilo utiecť, iní sa rozhodli zostať dokonca.

Jedným z nich je odvážny kňaz Ragheed Ganni. Kňazovi neustále hrozili, aby zatvoril kostol a opustil svojich veriacich. Kňaz Ganni vydržal do konca. Mal 35 rokov. 3. júna 2007 vychádzajúc z kostola po odslúžení nedeľnej sv. omše bol zadržaný na ceste skupinou ozbrojených mužov, z ktorých jeden vykríkol: „Hovorili sme ti, aby si zamkol kostol. Prečo si to neurobil? Prečo si ešte tu?“ Kňaz Ragheed odpovedal: „Ako by som mohol zamknúť Boží dom?“ Vtedy ho muži zhodili na zem spolu s tromi diakonmi, ktorí ho sprevádzali: Basmanom Yousef Daoudom, Ghasanom Bidawidom a Wadideom Hannaom a chladnokrvne ich rozstrieľali.

Modlime sa za kňazov v Iraku, ktorí s nasadením života slúžia vyznávačom Krista.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Ôsme zastavenie: Jeruzalemské ženy

 

Kristus ešte aj v ťažkej situácii myslí na naše dobro.

Ešte raz vstúpme do Iraku:

V roku 2004 sa uskutočnil útok na arménsky katolícky kostol a Chaldejský biskupský úrad v Mosule. Tento útok zo 7. decembra 2004 bol posolstvom, ktoré chceli dať teroristi všetkým kresťanským cirkvám v Iraku. Pre agentúru Asia News to uviedol páter Ragheed Ganni, ktorý bol priamym svedkom atentátu.

Piati muži vnikli do budovy, z nich traja mali zakryté tváre. Umiestnili v nej bomby a kňaza pod ťarchou vyhrážok vyviedli z budovy. Páter Ragheed potvrdil, že chaldejskí katolíci v stredu 8. decembra normálne slávili sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. „Ľudia boli veľmi prestrašení, ale chceli sme im dať znamenie nádeje. To, že sa pápež modlí za Irak a jeho ľud, je pre nás veľkou posilou a povzbudením. Modlite sa aj vy za nás. Irackí kresťania musia niesť ťažký kríž. Vieme, že v západnom svete sú ľudia, ktorí sa za nás modlia a to je našou oporou. Byť kresťanom v tejto situácii nie je jednoduché, ale buď ste ním až do dôsledkov s vedomím straty vlastného života, alebo sa nemôžete nazývať kresťanom. Stratiť život pre veľkú vec, akou je viera v Ježiša Krista, stojí za to," zdôraznil pre agentúru Asia News páter R. Ganni.

Modlime sa za prenasledovaných na Blízkom východe, aby mali odvahu vytrvať až do konca.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Deviate zastavenie: Tretí pád

 

Pán Ježiš je fyzicky na dne so svojimi silami.

Vstúpme do Iránu:

Irán je známy pistáciovými orieškami, ropou, ručne tkanými perzskými kobercami a ... nenávisťou k veriacim v Krista. Asi preto v Iráne, ktorý susedí s Irakom je veľmi málo kresťanov a katolíkov ledva niekoľko tisíc. Na vyše 70 miliónov obyvateľov je to naozaj málo. Iránski veriaci v Krista si zaslúžia najvyššiu úctu a pomoc, keďže žijú v najviac protikresťanskej krajine na svete. Mužovi, ktorý sa zriekol islamu, hrozí trest smrti a žene doživotné väzenie. Na taký trest bol odsúdený pastor Yousef Nadarkhani, otec dvoch malých chlapcov. Bol obvinený z apostázie, čiže zrieknutie sa islamu a za ohlasovanie Krista. Yousef viedol spoločenstvo domácej Cirkvi, ktorá mala 400 veriacich v meste Rašt. Pred vyhlásením rozsudku sa sudcovia zamýšľali, či Yousef bol moslimom predtým, než sa v devätnástich rokoch stal kresťanom. Keby vyznával Krista od narodenia, nehrozil by mu trest smrti. Stalo sa však inak. Súd rozhodol, že sa Yousef zriekol islamu a prijal Krista a potom ešte iných moslimov nahováral na obrátenie sa na kresťanstvo. Bol odsúdený na smrť obesením. Ďalší protestantskí pastori neboli ani len predvolaní pred súd. Boli zabití bez rozsudku súdu. Niekedy bolo tak, že o pastoroch, ktorí boli zatknutí a následne prepustení, už nikdy viac nebolo počuť, ani ich už nikto nikdy nevidel.

Modlime sa za Iráncov, ktorí napriek hrozbe trestu smrti opúšťajú islam a stávajú sa vyznávačmi Krista.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Desiate zastavenie: Zvliekanie šiat

 

Pod šatami sa skrýva ťažké utrpenie.

Vstúpme do Kolumbie:

V Kolumbii, ktorá leží v Južnej Amerike, prípady vyzerajú úplne inak ako v arabských krajinách, kde sú kresťania prenasledovaní mohamedánmi. V Kolumbii nie je snáď ani jeden mohamedán. Najviac tu je katolíkov a predsa Kolumbia je jednou z najnebezpečnejších krajín pre kňazov a biskupov. Od roku 1984 v Kolumbii zabili dvoch biskupov a 67 kňazov. Je to smutný rekord zabitých kňazov a biskupov. Ako je to možné, že v katolíckej krajine zomierajú katolícki duchovní? Odpoveď je dosť jednoduchá. V Kolumbii už mnoho rokov je občianska vojna, ktorú vedú ľavicoví partizáni. Kňazi a biskupi sú pre nich hlavní nepriatelia, lebo bránia chudobných obyvateľov dedín a miest. Každý kňaz, ktorý z kazateľnice skritizuje partizánov, vystavuje sa veľkému nebezpečenstvu.

Okrem partizánov veľkým nebezpečenstvom sú obchodníci s narkotikami. A tých v Kolumbii nechýba. Trpia od nich nielen katolíci, ale tiež protestantskí pastori. Ako sú veľmi zlí a neľútostní, nech ukáže jeden príklad: Vo februári roku 2011 partizáni zastrelili 37 ročného pastora Suareza Romera, jeho 9 ročnú dcérku Nubiu, ako aj 27 ročnú Cecíliu Guevaru. Partizáni prišli do domu pastora v obci Divino Nino, kde viedol kresťanské spoločenstvo a mal obchod. Staral sa o ženu, tri malé deti a starších rodičov. Partizáni boli zlí na pastora, lebo im nechcel dávať úplatky. Do dnešného dňa nebolo možné chytiť vrahov.

Modlime sa za biskupov a kňazov unášaných a zabíjaných v Kolumbii.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Jedenáste zastavenie: Pribíjanie na kríž

 

Všetky hriechy pribíjajú Ježiša na kríž.

Čo nám hovorí Severná Kórea?

Je jediným štátom na svete, o ktorom naozaj nevieme, čo sa v ňom deje. Odkedy v roku 1953 bola Kórea rozdelená na dva štáty, severná časť je úplne uzavretá a odtrhnutá od zvyšku sveta. Všetci obyvatelia majú bezpodmienečnú povinnosť vzdávať úctu už zomrelému Kimovi Ir Senovi a jeho synovi Kimovi Dzong Ilovi. Kim Ir Sen je považovaný za „Večného prezidenta“ – musí byť zvelebovaný ako Boh Otec. A jeho syn Kim Dzong Il – „Milovaný vodca“ alebo „Večný syn, Večného slnka“ je vyvoleným „spasiteľom“ ľudu. V tejto krajine každý krok je kontrolovaný. Každého, kto sa odváži prísť do tejto krajiny, veľmi ostro sleduje tajná polícia. A kto sa sprotiví vláde, odvedú ho do tábora, kde je nielen mučený, ale tiež podrobený rôznym medicínskym výskumom. V takýchto táboroch môže byť až 300 tisíc väzňov. Nakoniec po otrokárskej práci bez stopy zomierajú. V Severnej Kórei existujú dokonca tábory práce pre deti. V tejto strašne neľudskej krajine útoky na kresťanov sú najčastejšie. Pozabíjali všetkých biskupov, kňazov a rehoľné sestry. Kresťania žijú v úplnej skrytosti. V roku 2009 bol 33-ročný kresťan Ri Hyon-ok odsúdený na smrť a umrel „za šírenie Biblie“. Aby to nebolo málo, celú jeho rodinu uväznili, pretože v Severnej Kórei platí zásada: „jeden za všetkých, všetci za jedného“. Čiže potrestaní môžu byť nielen najbližší, ale aj vzdialení príbuzní a dokonca aj susedia.

Modlime sa za vyznávačov Krista, ktorým v Severnej Kórei hrozí smrť i za vlastnenie Svätého Písma.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Dvanáste zastavenie: Smrť Pána Ježiša

 

Cena vykúpenia je veľká.

Vstúpme do Nigérie:

V tejto krajine žije jedna pätina všetkých obyvateľov Afriky. Cez Nigériu sa tiahne línia, ktorá nie je na žiadnej mape, ale je v mysliach a rozdeľuje krajinu na dve polovice: na kresťanov a vyznávačov iných náboženstiev na juhu a na moslimov na severe. V roku 1999 bolo v krajine zavedené právo šaria. Malo by byť záväzné len pre moslimov, avšak aj kresťanov často stíhajú za nedodržanie tohto práva. Christianah Oluwatoyin Oluwasesin bola učiteľkou na moslimskej strednej škole. Spolu s manželom a deťmi sa rozhodla presťahovať na juh, kde sú prenasledovania kresťanov menšie. Pred 4 rokmi, deň 21.marec bol jej posledným dňom v škole. Mala dávať pozor na žiakov, ktorí písali písomku. Podľa pravidiel, ktoré platili v škole, kázala všetky aktovky položiť na jednu stranu triedy. Jedna žiačka neuposlúchla. Christianah jej teda preniesla aktovku sama. Bola to pasca. Žiaci začali kričať a obviňovať ju, že dotknutím sa aktovky znevážila Korán, ktorý bol údajne vo vnútri. Pred školou už čakali banditi na signál žiakov. Vyvliekli kresťanku na ulicu a začali ju biť, bodať nožom tak, že ju zabili. Po Christianah zostali osirotené dve malé deti. Páchateľov nechytili. A ako sa neskôr ukázalo, v aktovke vôbec nebola žiadna svätá kniha moslimov. Christianin muž nehľadá odvetu. Hovorí o odpustení vrahom svojej ženy v mene Pána Ježiša. Chce vychovať z detí poriadnych ľudí.

Modlime sa za deti, ktoré bývajú v sirotincoch v Nigérii, lebo ich rodičia – veriaci v Krista – boli zavraždení.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Trináste zastavenie: Skladanie z kríža

 

Matka trpí veľkou bolesťou pri svojom dieťati.

Vstúpme do Pakistanu:

Na pohraničí Pakistanu, Indie a Číny sa tiahne horské pásmo Karakoram so svetoznámym vrchom K2, druhým najvyšším štítom na svete - po Mount Evereste. Pakistan je známy zlým zaobchádzaním s kresťanmi. V jazyku Urdu Pakistan znamená čistota. Ale čistota v tomto prípade znamená, že je to krajina výlučne pre moslimov. V roku 1986 bol v Pakistane zavedený „Zákon o rúhaní“. V súlade s ním mohla vláda prenasledovať vyznávačov iných náboženstiev. Za nedodržanie zákona hrozí doživotné väzenie každému, kto uráža Korán, naopak trest smrti za urážanie Mohameda. Obvinenia sú často falošné, vymyslené zo zlomyseľnosti alebo závisti a na zatknutie vystačí výpoveď iba jedného svedka. Tak bolo v prípade Asii Bibi, 45-ročnej kresťanky, matky piatich detí. Asia bola zatknutá v júni 2009 a 7. novembra 2010 bola odsúdená na trest smrti za urážanie Mohameda. V skutočnosti Asiu Bibi urážali moslimskí pracovníci a nazvali ju nečistou, pretože nie je moslimka. Keď sa žena vzoprela, aby sa postavila v obrane svojej kresťanskej viery, muž jednej z pracovníčok sa rozhodol ju zažalovať za urážku. Asia Bibi spolu s mužom podali odvolanie proti výroku súdu. Žena stále čaká vo väzení na rozhodnutie a väzenskí strážnici, ktorí ju už niekoľko krát znásilnili, sa jej stále vyhrážajú, že ju zabijú.

Modlime sa pakistanské rodiny a zvlášť za ženy, ktoré nútia odvrhnúť Krista.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Štrnáste zastavenie: Pochovanie

 

Pán Ježiš prichádza zomrelým zvestovať novú nádej.

Vstúpme do Vietnamu:

Doteraz vo Vietname vládnu komunisti. Trpia tým kresťania, ktorí o sebe hovoria, že žijú v jednom veľkom koncentračnom tábore. Kňaz Joseph Nguyn Công Doan strávil vo vietnamskom väzení 9 rokov. Po prílete do Vietnamu bol hneď zadržaný. Päť rokov ako „agenta Vatikánu“ ho sledovali na každom kroku, zapisovali si každé jeho slovo. Vo väzení prvé 3 roky nemohol slúžiť sv. omše. Potom dostal trochu vína. Strážnikom povedal, že je to liek. Keď sa zotmelo, ležiac na matraci pod moskytiérou, potichu odslúžil sv. omšu. Vo vrecku nosil premenené hostie a počas dňa rozdával katolíkom sv. prijímanie. Posledné roky trestu strávil v pracovnom tábore. Tam sv. omše slúžil za stolom zastavaným kávou, aby ho strážnici neodhalili. V jednom vrecku mal chlieb, v druhom náprsnom vrecku víno. V momente premenenia dotýkal sa vrecka s chlebom a hovoril: hľa, toto je moje Telo, následne sa dotkol vrecka s vínom: hľa, toto je moja Krv. Prenasledovania dodávajú vietnamským katolíkom silu. Už dlhé roky tamojšie kňazské semináre praskajú vo švíkoch, toľko je kandidátov do kňazstva. Na dedinách ľudia prichádzajú do kaplnky už o štvrtej ráno, len aby sa mohli zúčastniť sv. omše.

Modlime sa za veriacich v Krista vo Vietname vyhadzovaných z vlastných domovov, bitých a väznených, ktorí sú považovaní za nepriateľov štátu.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Pätnáste zastavenie: Zmŕtvychvstanie

 

Veľkonočné ráno prináša krásnu nádej všetkým – aj prenasledovaným pre vieru.

Zostaňme v Európe:

Vo viac ako 70 krajinách sveta, teda takmer v každej tretej, zomierajú ľudia preto, že odvážne vyznávajú svoju vieru v Pána Ježiša. Krvavo a brutálne je prenasledovaných ročne 200 miliónov kresťanov. Zomierajú, lebo veria v Pána Ježiša.

Kresťania sú najviac prenasledovanou skupinou ľudí na svete. Ich jedinou vinou je, že veria v Ježiša. A najhoršie je, že kresťania v Európe sú často terčom posmechu tých, ktorí tiež boli pokrstení v mene Pána Ježiša.

Povedala mi raz mladá učiteľka, že jedného dňa, keď vstúpila do triedy, všimla si, že deti inak, než je obvyklé, na ňu pozerajú. Pozerali niekam nižšie hlavy a nevedeli odvrátiť svoj zrak od jedného miesta na mojom svetri. Učiteľka sklonila hlavu a pozrela sa. Už vedela. Žiaci pozerali na kríži. No, zabudla ho skryť. Rýchlo sa otočila k tabuli a šikovne zasunula krížik pod sveter. - Prečo si to urobila? Znela otázka. Čo by sa stalo, keby si ho neschovala?

- Vyhodili by ma zo školy! - krátko odpovedala.

Zaujímalo by ma, či niekto uhádne, kde sa to stalo? Nie, nie v Severnej Kórei, Somálsku, či dokonca v Číne. Učiteľka nebola misionárom. Stalo sa to asi pred piatimi rokmi v Európe, vo Francúzsku, v srdci kresťanského Francúzska, v jednej zo stredných škôl v Paríži.

Nie je pravda, že kresťania sú prenasledovaní len v ďalekej Ázii alebo hlbokej Afrike. Aj v kresťanskej Európe sú zosmiešňovaní nasledovníci Pána Ježiša. Za to, že veria v Pána Ježiša a chcú žiť ako Ježiš učil.

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami.

Aj nad nimi. Pomôž im.

 

Záver

 

Každé tri minúty zomrie jeden kresťan vo svete.

Pred niekoľkými týždňami džihádisti z tzv. Islamského štátu popravili 21 koptských kresťanov – sťali ich. Pápež František sa vyjadril: "Krv našich bratov kresťanov je svedectvom, ktoré kričí. Či sú to katolíci, pravoslávni, kopti, luteráni, na tom nezáleží, sú kresťanmi. A krv je tá istá."

Stav náboženskej slobody vo svete v roku 2014 monitorovali organizácie Pomoc Cirkvi v núdzi a Open Doors.

Open Doors sa zameriava na prenasledovanie kresťanov vo svete a výsledky svojho výskumu už 20 rokov uverejňuje v rebríčku 50 krajín, v ktorých je prenasledovanie najťažšie. Podľa aktuálneho rebríčka (tzv. World Watch List 2015) z januára tohto roku je najhoršia situácia v Severnej Kórei, ktorá si prvú priečku udržiava nepretržite už 13 rokov. Praktizovanie kresťanskej viery je tu úplne zakázané a trestané aj smrťou: 50 - 70 tisíc kresťanov je uväznených v pracovných táboroch.

Nasledujú krajiny ako Somálsko, Irak, Sýria, Afganistan, Sudán, Irán, Pakistan a ďalšie. Open Doors tvrdí, že vo svete je každý mesiac pre svoju vieru zabitých 322 kresťanov, zničených 214 kostolov a iných kresťanských zariadení a 722-krát dochádza k rôznym formám násilia voči kresťanom, napr. k bitkám, únosom, znásilneniam, zatknutiam a pod.

Podľa záverečnej správy prenasledovanie najviac narástlo v krajinách subsaharskej Afriky. Napríklad Nigéria sa kvôli vyčíňaniu teroristickej skupiny Boko Haram ocitla na 10. mieste. V dôsledku činnosti Boko Haram tu každodenne umrie 10 ľudí, väčšinou kresťanov.

Rehoľníčky priamo z hrozných miest prenasledovania posielajú toto dramatické posolstvo: v súčasnosti je viac mučeníkov ako v prvokresťanskej dobe. Tzv. Islamský štát systematicky odtína hlavy deťom.

Čo môžeme robiť? Modlime sa za týchto trpiacich prenasledovaných kresťanov. Môžeme sa modliť každý sám alebo spoločne. Od prenasledovaných kresťanov učme sa odvahe a vernosti Pánu Ježišovi.

 

Na úmysel Sv. Otca:

 

Za posilnenie našej viery: