Aktuálne

Pápež František oficiálne prevzal Lateránsku baziliku

 

 

Námestie pred Lateránskou bazilikou v Ríme sa bude volať po obľúbenom pápežovi poľského pôvodu.

Vatikán 7. apríla - Pápež František sa dnes oficiálne stal rímskym biskupom. Stalo sa tak dnes podvečer v rámci obradu v rímskej Bazilike sv. Jána z Lateránu. Obrad bol jednoduchší než tie, aké sa konali počas pontifikátov Františkových predchodcov v úrade, poznamenáva agentúra Reuters.

František po príchode na námestie pred bazilikou vnímal oslavy davu pre to, že tam požehnal plaketu s menom obľúbeného pápeža Jána Pavla II., po ktorom je od dnešného dňa pomenované námestie pred bazilikou.

František hneď po svojom zvolení za pápeža 13. marca vyhlásil, že sa chce naplno venovať aj úradu rímskeho biskupa. Kardinál Agostino Vallini, ktorý je vikárom rímskej diecézy, dnes pre Vatikánsky rozhlas uviedol, že nástojenie na svojej úlohe rímskeho biskupa "vypovedá o tom, že (pápež) chce byť skutočným pastierom cirkvi konkrétnym konaním".

Inštalácia pápeža do úradu rímskeho biskupa zvykla byť v minulosti pompéznou udalosťou. František sa však dnes k bočnému vchodu do Baziliky sv. Jána v Lateráne dal priviezť v jednoduchom otvorenom bielom džípe. Auto počas jazdy niekoľkokrát zastavovalo, aby pápež mohol požehnať a pobozkať malé deti, ktoré rodičia z davu podávali ochrankárom.

V homílii v lateránskej bazilike pápež vyzval ľudí, aby sa snažili pestovať v sebe trpezlivosť a lásku, keď povedal, že "tí, ktorí milujú, sú schopní chápať, dúfať, vzbudzovať dôveru, nevzdávať sa, nepáliť mosty a sú schopní odpúšťať".

V Ríme je od dnešného dňa Námestie Jána Pavla II. Veľký potlesk pápež zožal dnes už aj pred tým, ako podvečer požehnal plaketu s novým názvom námestia pred Lateránskou bazilikou. Keď totiž počas poludňajšieho príhovoru k pútnikom na Námestí sv. Petra spomenul, že je osem rokov od smrti Jána Pavla II., vyvolal tým ďalší aplauz, ktorý mu zabránil dokončiť vetu.

Pápež dnes okrem toho povzbudil veriacich, aby "vyšli na námestia a ohlasovali ostatným Pánovu zvesť". "Prinášajte zvesť láskavo a s úctou," dodal.

Agentúra AP tieto slová interpretuje tak, že František sa - podobne ako jeho predchodcovia - snaží pozdvihnúť upadajúcu vieru v tradične kresťanskej Európe, pričom však krízu pociťujú aj iné štáty, kde malo katolícke náboženstvo silné postavenie. AP pripomína, že pápež zrejme cíti, aká je to ťažká misia, lebo dnes opäť veriacich vyzval, aby sa modlili zaňho, ale aj za to, aby "biskup a jeho ľud kráčali spolu vo viere a láske".