Aktuálne

František v Santa Maria Maggiore

 

 

Prvý deň pápeža Františka: Poďakoval Márii, požehnal tehotnú ženu a vyplatil hotel

Nový pápež začal svoj pontifikát v duchu Františka z Assisi: odmietol slávnostný odev, pápežský trón aj limuzínu. Prekvapil aj svoj sprievod, keď z Baziliky Santa Maria Maggiore, kde si uctil ikonu Panny Márie, zamieril do hotela vyplatiť účet.

Personál Casa Internazionale del Clero musel byť vo štvrtok ráno zarazený. Prvá „apoštolská cesta“ pápeža Františka viedla do Baziliky Santa Maria Maggiore a odtiaľ do „kňazského hotela“, kde bol pred konkláve ubytovaný. Dôvod bol jednoduchý – vyzdvihnúť si zvyšnú batožinu, poďakovať a zaplatiť účet.

Nebolo to prvé nečakané gesto nového pápeža. Za necelých 24 hodín v úrade ich stihol viac ako dosť. Balík prekvapení otvoril hneď po svojom zvolení. V Sieni sĺz, kde sa novozvolený pápež oblieka do bielej reverendy, nechal mozzettu na vešiaku. Slávnostnú červenú pokrývku pliec mali pri prvom výstupe na lodžiu Baziliky sv. Petra všetci Františkovi bezprostrední predchodcovia. Na krk si nezavesil ani pápežský pektorál, ponechal si biskupský kríž, ktorý nosil doteraz.

Po návrate do Sixtínskej kaplnky ako prvého pozdravil vážne chorého nigérijského kardinála Okogieho, ktorý sedel na invalidnom vozíku. Nasledujúci hold neprijal posediačky na pápežskom stolci, ale ostal stáť na jednej úrovni s kardinálmi. Osamote ich nenechal ani pri návrate do Domu sv. Marty, kde sú kardináli počas konkláve ubytovaní – namiesto limuzíny s poznávacou značkou SCV 1 nastúpil s ostatnými do autobusu. „Nech vám Boh odpustí, čo ste mi urobili,“ povedal im pri večeri.

Prvý deň v úrade začal o pol šiestej. O ôsmej hodine už bol v Bazilike Santa Maria Maggiore, ktorá má preňho bohatý význam: zakladateľ jezuitov Ignác z Loyoly tu slúžil prvú omšu po príchode do Ríma a je tu pochovaný aj pápež Pius V. – pred Františkom jediný Piemonťan na pápežskom stolci. Slávnej mariánskej ikone Salus populi romani, ktorú podľa tradície napísal svätý Lukáš a ktorej reprodukciu šírili jezuitskí misionári v Číne, si uctil malou kyticou kvetín. Nasledovalo desaťminútové stíšenie v modlitbe.

Pri odchode z baziliky opäť všetkých požiadal o modlitbu a prítomným spovedníkom – dominikánom zdôraznil nevyhnutnosť milosrdenstva. Na žiadosť mladého muža požehnal jeho manželku, ktorá je v piatom mesiaci tehotenstva. Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi zdôraznil, že celý výjazd pápež absolvoval v „obyčajnom aute vatikánskeho žandárstva“ s „minimálnym sprievodom a ochrankou“.

Vo štvrtok večer pápež František slúžil v Sixtínskej kaplnke omšu s kardinálmi – voliteľmi a po nej odpečatil pápežský apartmán v Apoštolskom paláci. Už v nedeľu sa v jeho okne pomodlí s veriacimi modlitbu Anjel Pána.