Vitajte na našej stránke!

Internát u augustiniánok - 6.deň

Sobota po 1. adventnej nedeli

6. december 2014

Internát u augustiniánok

Na začiatku mi bolo veľmi ťažko

 

Kňaz:

Všetkých vás srdečne vítam na posledných rorátoch v prvom adventnom týždni. Teší ma vaša vytrvalosť, s ktorou dennodenne prichádzate na sv. omšu a pozývate sem i svojich kamarátov, kamarátky.

Dnes nie je potrebné pripomínať, na koho si spomíname....

Otázky deťom:

Na koho si dnes spomíname?

(Na sv. Mikuláša)

Kto bol sv. Mikuláš?

(Biskup, ktorý pomáhal chudobným)

Kňaz:

Sv. Mikuláš, ktorého si dnes pripomíname, neprichádza k nám z Laponska na saniach ťahaných sobím záprahom. Sv. Mikuláš bol biskupom v Mire (dnešné Turecko). Narodil sa v treťom storočí v Patrase na území súčasného Grécka. Od detstva rád pomáhal druhým. Kolujú o ňom rôzne legendy. Napr. ako svojou modlitbou zachránil rybárov pred utopením počas hroznej búrky alebo historka o tom, že podhodil peniaze chudobným dievčinám, ktoré nemali veno a potrebovali peniaze, aby sa mohli vydať.

O sv. Mikulášovi počula i sv. Terézia z Avily. Ktovie, či pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša si v tých časoch ľudia tiež pripravovali darčeky ako my. Vy určite niečo dostanete a nezabudnite urobiť prekvapenie druhým. Doma alebo v škole. Nech sa každý snaží byť ako sv. Mikuláš.

 

Kňaz:

Solo Dios…

Deti:

... basta!

Kňaz:

Včera som vás prosil, aby ste sa večer zamysleli nad tým, čo vám zacláňa Pána Boha, čo alebo kto prekáža vašej modlitbe, sv. omšiam. Verím, že ste si na to našli aspoň krátku chvíľu. Ak nie, hocikedy o tom môžete pouvažovať.

Otázky deťom:

Čo zacláňalo Pána Boha násťročnej Terezke?

(Rytierske príbehy)

Čo okrem toho ešte zamestnávalo Terezku, čomu venovala veľa pozornosti a času?

(Účesu, rukám, nechtom, novým šatám atď.)

Komu sa to nepáčilo?

(Otcovi)

 

Kňaz:

Otcovi robili starosti výčiny jeho dcéry. Nebol nadšený ani z čítania dobrodružných románov a ani z prílišného záujmu o vonkajší vzhľad. Netešilo ho ani jej časté stretávanie sa s bratrancami. Každý svätý má obdobie, keď sa pohybuje nad priepasťou. Bolo tak i v živote sv. Terezky.

Na sv. Terezku mala zlý vplyv ešte jedna osoba. Bola to jej sesternica Ines, ktorá často chodila k nim domov. Kým žila mama Beatriz, snažila sa zabrániť tomu, aby ich navštevovala príliš často, ale nebolo možné úplne tomu zabrániť, keďže dievčina patrila od ich rodiny. Terezku mala rada a rada s ňou klebetila.

Popritom všetkom bol však pre ňu na prvom mieste stále iba Boh. Veľmi jej záležalo na tom, aby o ich rodine bola dobrá mienka. Bála sa, aby sa za ňu nemusela hanbiť rodina, najmä nie otec. Počúvajte, ako spomínala na toto obdobie:

 

PRÍBEH (Čítať pomaly a výrazne)

„Hoci som sa s Ines priatelila dlho a intenzívne (bolo to do štrnástich rokov a možno trochu dlhšie), nezdá sa mi, žeby som urazila Pána Boha ťažkým hriechom. Hoci viac som sa bála hriechu hlavne kvôli tomu, aby som neprišla o dobré meno, o česť. Môj ocko i sestra sa obávali nášho priateľstva. Nedokázali však zabrániť tomu, aby prichádzala k nám domov, a tak boli ich starosti bezvýsledné.

Niekedy ma desí nebezpečenstvo zlého priateľstva a nikdy by som tomu neverila, keby som to nezažila.“

Kňaz:

Terezka to priznala, až keď bola dospelá. Spomienky, ktoré sme pred chvíľou počuli, zapísala v čase, keď už bola v kláštore a mala vyše päťdesiat rokov.

No v čase keď dospievala, otec s obavami sledoval jej priateľstvá a účasť na každej zábave v meste. Staršia sestra Mária, ktorá sa starala o súrodencov, neraz zalamovala rukami a trápila sa nad tým, čo z Terezy vyrastie.

Bála sa o ňu tým viac, že prichádzal čas jej svadby a po nej mala odísť z domu.

Už po Máriiných zásnubách otec uvažoval, čo bude robiť s roztopašnou Terezou. Nedalo sa totiž počítať s tým, že zoberie na seba záväzky po vydaji staršej sestry. Skôr ako vám poviem, aké rozhodnutie spravil Terezin otec, zaspievajme si našu pieseň.

Pieseň:

Solo Dios basta

Kňaz:

Pozrime sa na náš plagát. O chvíľu tam pribudne ďalší obrázok.

Prosíme, aby niektoré z detí nalepilo obrázok, alebo nalepí ho kňaz.

Kňaz:

Na obrázku vidíte starú budovu. Je to kláštor sestier augustiniánok, ktorý bol zasvätený Panne Márii. Niekoľko sestier je v tomto kláštore dodnes. Avšak v časoch sv. Terézie žilo na tomto mieste veľmi veľa sestier a viedli internát pre mladé dievčatá, ktorý mal dobrú povesť a výsledky.

Otec sa rozhodol: „Toto bude dobré miesto pre moju dcéru!“ Ako sa rozhodol, tak aj urobil. V internáte učili dievčatá dobrým spôsobom, dobrému správaniu a všetkému, čo má vedieť a ovládať nastávajúca žena a matka. Učili sa šiť, vyšívať a pekne písať i počítať.

Vypočujme si, ako na svoj pobyt u sestier spomínala sv Terézia.

PRÍBEH (Čítať pomaly a výrazne)

„Prvý týždeň mi bolo ťažko, ale nie preto, že som skončila v penzióne sestier. Obávala som sa, že ma poznajú a vedia o mojom ľahkomyseľnom správaní. Po ôsmich dňoch sa tam už cítila lepšie ako doma. Bola som tam obľúbená a každý sa pri mne cítil dobre. Hoci som vtedy ešte zavrhovala myšlienku stať sa rehoľníčkou, páčil sa mi pohľad na dobré a zbožné sestry.“

Otázka deťom:

Prečo sa Terézia spočiatku cítila v internáte zle?

(Bála sa, že vyjde najavo jej ľahkomyseľný život)

Kňaz:

Myslím si, že to v dobrom svedčí o sv. Terézii. Ona naozaj nikdy nechcela byť ďaleko od Pána Boha, nikdy nechcela ťažko hrešiť.

Dobre, že ju ocko poslal do internátu pre dievčatá, pretože tam spoznala nové kamarátky a rozhovory s nimi už boli na úplne iné témy. O čom sa rozprávala a nad čím uvažovala, vám porozprávam v utorok. V pondelok roráty nebudú, pretože je slávnosť a prikázaný sviatok Nepoškrneného počatia Panny Márie. Nezabudnime na sv. omšu v nedeľu i na túto slávnosť.

 

Otázky:

1. Kto sa najviac obával o budúcnosť Terézie?

2. Čo spravil otec, aby sa zmenilo správanie Terézie?

3. Kde sa nachádzal internát, do ktorého dal otec dcéru Teréziu?

 

Úlohy:

1. Zisti, či v tvojom okolí sú rehoľné sestry, ktoré vedú škôlku, školu alebo iné výchovné zariadenie. Ako sa volajú?

2. Prilep na plagát ďalší obrázok.

 

Obrázok:

Avilský kláštor sestier augustiniánok