Vitajte na našej stránke!

Sv. Katarína zo Sieny - 12. deň

Pondelok po 3. adventnej nedeli

17. decembra 2012

ODVÁŽNE  IŠLI ZA SVETLOM

SV. KATARÍNA ZO SIENY – ODVÁŽNA A MÚDRA

KŇAZ:

Srdečne vás vítam, vytrvale čakáte a pripravujete sa na príchod Pána Ježiša.

Milovaní, začíname tretí - posledný týždeň Adventu. Štedrý deň pripadne na budúci pondelok, teda Božie narodenie je budúci utorok. Štedrý deň je Štedrý deň, my sa vtedy posledný raz stretneme.

V najbližšiu sobotu budeme mať zaujímavé rorátne stretnutie s tými, ktorí išli ...

KŇAZ:

„Odvážne ...

DETI:

.... za Svetlom“.

 

KŇAZ:

Každý deň spoznávame jednu osobu, ktorá nám ukazuje, že najlepšie, čo sa mohlo stať v jej živote, je ísť za Pánom Ježišom, za Svetlom.

V sobotu sme boli v Mexiku...

Otázky deťom:

Koho sme spoznali v Mexiku?

(Otca Miguela Pro)

V piatok sme boli v Indii. Koho sme tam spoznali?

(Matku Terezu z Kalkaty)

Vo štvrtok sme cestovali do Afriky, kde sme stretli ...

(sv. Augustína)

Prv než spoznáme nasledujúcu osobu zaspievajme si:

Pieseň: S odvahou za Svetlom

KŇAZ:

A dnes? .... Dnes zostaneme v Európe. Cestujeme do Talianska, do prekrásneho Toskánska a zastavíme sa  v očarujúcom meste Siena. Zatvorme oči a predstavme si očarujúce staré mesto plné slnka. Je tu plno turistov. Jedni jedia farebnú zmrzlinu a popíjajú kávu. Iní sa prechádzajú po meste, navštevujú prúžkovanú čiernobielu katedrálu a na každom kroku narazia na jedno talianske meno: Katarína. Je tu ulica sv. Kataríny, víno Katarína, tvrdé toskánske koláčiky Katarína a dokonca pizza Katarína. Tiež je tu hotel Katarína, bonbóny Katarína a dokonca auto môžete zaparkovať na parkovisku Svätá Katarína.

Počujte, musíme tam cestovať. Ja sa už neviem dočkať. Zapnime si bezpečnostné pásy a pohnime sa!  Tri, dva, jeden, štart!

PRÍBEH (čítané veľmi pomaly a veľmi výrazne)

Školské  výlety v Siene prechádzajú popri obrovskej bazilike sv. Dominika postavenej z tehál. Pozerajú sa na jej obrovskú strechu. Pred mnohými storočiami tou istou cestou bežala šesťročná Katarína, keď prechádzala vedľa obrovskej baziliky, náhle na jej streche uvidela... obrovský trón. Od prekvapenia si pretrela oči. Obraz nezmizol. Na tróne sedel sám Pán Ježiš! Hneď ho spoznala. Už dávno trávila s ním dlhé hodiny v modlitbe. Nevedela si predstaviť život bez rozhovoru s nebom.

KŇAZ:

Kto bola Katarína, keď je Siena na ňu tak veľmi hrdá. Narodila sa v Siene v polovici 14. storočia. Počítajte rýchlo pred koľkými rokmi ...  Pred viac ako 600 rokmi. Bola ... 24. dieťaťom v rodine! Určite nikto z vás nemá toľko bratov a sestier.

Katka bola neobyčajným dieťaťom. Vždy sa rada modlila, ale to, čo videla na streche baziliky, ju ešte viac zmenilo.

Otázka deťom:

Čo videla Katarína na streche  baziliky? (Pána Ježiša sediaceho na tróne)

KŇAZ:

Keď Katka porozprávala doma o tom mame, mama si pomyslela, že sú to len nejaké výmysly. Zatiaľ 7-ročná Katarína prisľúbila Ježišovi, že mu bude verná naveky. Rodičia nechápali správanie dcérky. Chytali sa za hlavu. „Ako sa môže niekto tak dlho modliť?“ Katarína ich prekvapovala. Prečo sa stále rozpráva s Ježišom. Načo sľubovala takú vernosť. A navyše stále drží pôst. Rodičia všeličo skúšali, aby sa ich dcéra toľko nemodlila. Vyvážali ju z mesta k jazeru. Nič nepomáhalo. Ďalej sa modlila. Všade, kde bola. V kaplnke, doma aj v gigantickej Bazilike sv. Dominika. V záhrade aj na rušnej ulici. Siena bola vtedy väčším mestom ako Paríž a Londýn. Nakoniec si Katka ostrihala vlasy, aby rodina vedela, že nemá úmysel sa vydať. Potom vstúpila do kláštora a po rokoch toto nenápadné dievčatko zo Sieny sa stalo jednou z najdôležitejších žien v Európe.

Nevedela písať, ale stala sa učiteľkou Cirkvi. V piatok som vám hovoril, že v pondelok spoznáme ženu, ktorá sa stala učiteľkou Cirkvi.

Otázky deťom:

Koho nazývame učiteľom Cirkvi?

(toho, koho učenie bolo veľmi dôležité pre celú Cirkev, čiže pre všetkých veriacich)

Ako sa volá učiteľ Cirkvi, ktorého sme spoznali minulý týždeň?

(sv. Augustín)

KŇAZ:

Raz, keď sa sv. Katarína po sv. prijímaní modlila pod veľkým krížom, náhle v dlaniach, chodidlách a okolí srdca pocítila prenikavú bolesť. Dostala stigmy, čiže rany, ktoré pálili ako oheň, ktoré ju ešte viac  pripodobňovali k milovanému Ježišovi.

Inokedy prekvapené sestry zbadali, že Katarína ponorená v modlitbe s Pánom Ježišom, začala náhle horieť. Vyzeralo to tak, akoby padla do veľkého ohňa, ktorý  zasiahol celé jej telo. Sestry sa vrhli na ňu, aby jej pomohli a keď vytiahli Katarínu z plameňov, prekvapené zbadali, že na jej tele neboli žiadne popáleniny.

Katarína sa vynímala úžasnou múdrosťou. Zaoberali sa ňou dokonca králi. Obdobie v ktorom žila, bolo pre Cirkev ťažkým obdobím. Dokonca aj kardináli žili tak, akoby úplne zabudli na Evanjelium. Tak sa vzdialili od náuky Cirkvi, že vybrali... druhého pápeža. Viete si to predstaviť? Katarína bola z toho veľmi smutná a nebála sa ich prísne napomenúť. Povedala im takto: „Oj hlupáci, hlupáci, tisíckrát by ste si zaslúžili smrť. Ako slepí nevidíte vlastné zlo. Sami seba podvádzate“.

Bolo to ťažké obdobie. Pápež Gregor XI. musel z Ríma utiecť. Ukryl sa vo Francúzsku v Avignone, čiže  v meste, ktoré je vzdialené od Ríma  skoro 1000 kilometrov. Viete, čo urobila Katarína? Dosiahla to, že sa pápež vrátil do Vatikánu. Pápež uveril, že cez Katarínu hovorí Boh.

Ako sa to stalo? Katarína najprv napísala pápežovi list a potom si zbalila veci a vycestovala do Avignonu, aby mu povedala medzi štyrmi očami, že jeho miesto ako pápeža je v Ríme a že má byť skalou pre celú Cirkev.

A čo je neuveriteľné – pápež jej dôveroval a  ... vrátil sa do večného mesta.

Katarína žila len 33 rokov – presne toľko, koľko Pán Ježiš, ktorému obetovala  celý svoj život. Tak krátky život jej vystačil, aby ho dobre a múdro prežila, aby sa presvedčila, čo je v živote najdôležitejšie.

Sv. Katarína zo Sieny  milovala Pána Boha a Cirkev. Učila, že si treba ctiť kňazov, lebo nám odovzdávajú v sviatostiach milosť Božiu. Chcela, aby všetci ľudia vedeli, že jediným Spasiteľom je Pán Ježiš.

„On je mostom, cez ktorý musí každý prejsť, aby sa dostal do neba“ –  hovorila sv. Katarína zo Sieny.

Na koniec poprosme sv. Katarínu zo Sieny, aby sme neboli premúdrelí, ale múdri. Nech nám vyprosuje u Pána Boha opravdivú múdrosť srdca, aby sme vždy počúvali najprv Pána Boha.

KŇAZ:

Sv. Katarína zo Sieny....

DETI:

...... oroduj za nás.

Otázky:

1. Čo zbadala sv. Katarína ako malé dievčatko na streche baziliky sv. Dominika v Siene?

2. Aké znaky  dostala sv. Katarína od Pána Ježiša?

3. Aký titul dostala sv. Katarína zo Sieny?

Úlohy:

1. Porozprávaj o Rorátoch niekomu, kto v tomto roku na nich ešte vôbec nebol a povzbuď ho, aby na ne prišiel.

2. Pokús sa pomodliť dlhšie ako obvykle. Snaž sa porozprávať s Pánom Ježišom svojimi slovami.

Obrázok:

sv. Katarína zo Sieny